news post
left arrow

Hoe u uw kinderen kunt leren over hun digitale privacy

In de digitale wereld van vandaag is het ontzettend belangrijk om kinderen te leren dat hun persoonlijke informatie beschermd moet worden. De kinderen van vandaag zijn praktisch omringd door verschillende smart devices, zijn op meerdere social media platformen te vinden, en genieten van het spelen van online videogames. Dit artikel heeft als doel om u te helpen met het onderwijzen van uw kinderen wat betreft digitale veiligheid.

calender Sep Thu 26 2024

Kinderen zijn kwetsbaar als het gaat om het verbergen van hun online veiligheid vanwege hun vaak lakse houding en beperkte begrip van de risico's. Het is voor een kind erg makkelijk om te veel persoonlijke informatie te delen in videogames of apps, omdat kinderen vaak niet bewust zijn van de gevolgen. Door uw kinderen op jonge leeftijd voor te lichten, helpt u hen het belang van het beschermen van hun privacy in de digitale wereld te begrijpen, wat niet alleen een kwestie van persoonlijke veiligheid is, maar ook een wettelijke vereiste onder regelgeving zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).


Bij het uitleggen van digitale privacy aan kinderen is het belangrijk om de termen eenvoudig en herkenbaar te houden. Begin met hen te leren dat basisinformatie, zoals hun naam, locatie en foto's, nooit gedeeld mag worden op websites of apps die erom vragen. U kunt het delen van dergelijke details vergelijken met het idee van niet met vreemden praten—waarbij u de noodzaak van voorzichtigheid benadrukt.


Naarmate kinderen ouder worden, kunnen meer concepten zoals de "digitale voetafdruk" worden geïntroduceerd. U zou kunnen uitleggen dat niets echt wrdt verwijderd op het internet, dus ze moeten voorzichtig zijn met wat ze plaatsen of delen. Vertel hen dat een negatieve online aanwezigheid toekomstige kansen kan beïnvloeden, waaronder carrièremogelijkheden. Dit sluit aan bij de principes van de AVG, die het belang benadrukken van het beheersen en beschermen van persoonlijke gegevens gedurende iemands digitale leven.


Gezien de vroege leeftijd waarop kinderen sociale media beginnen te gebruiken, is het cruciaal om zo snel mogelijk grenzen te stellen. Alle sociale mediaplatforms bevatten privacy-instellingen waarmee gebruikers kunnen bepalen wie hun inhoud kan bekijken. Deze instellingen moeten worden geactiveerd en regelmatig worden gecontroleerd voor elk kind dat actief wil zijn op sociale media. Leg uit dat het niet gebruiken van deze instellingen hen kan blootstellen aan risico's zoals identiteitsdiefstal of ongewenste aandacht.


Als ouder is het essentieel om een veilige omgeving te creëren waar uw kinderen zich comfortabel voelen om hun online ervaringen met u te bespreken. Moedig hen aan om na toe te komen met vragen of als ze iets tegenkomen online dat ze verontrustend vinden. Open communicatie helpt hen niet alleen om de digitale wereld veiliger te navigeren, maar zorgt er ook voor dat ze hun rechten en verantwoordelijkheden begrijpen, waardoor het belang van digitale privacy gedurende hun hele leven wordt versterkt.


Hoewel het de plicht van ouders is om hun kinderen te leren hoe ze hun persoonlijke informatie online kunnen beschermen, zou dat eigenlijk niet nodig moeten zijn, omdat digitale platforms zelf een wettelijke verplichting hebben om de privacy van gebruikers te beschermen. Veel landen, waaronder de EU onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de VS met de Children's Online Privacy Protection Act (COPPA), hebben strenge regels die bepalen hoe bedrijven gegevens van kinderen verzamelen, opslaan en gebruiken. Deze wetten zijn ontworpen om ervoor te zorgen dat platforms zoals TikTok de veiligheid en privacy van hun jongere gebruikers prioriteren. Ze doen dit door ouderlijke toestemming voor gegevensverzameling te vereisen, wat de hoeveelheid verzamelde persoonlijke informatie beperkt, en door duidelijke privacycontroles aan te bieden.


Platforms en andere apps zijn verplicht om transparant te zijn over hun gegevensverzamelingspraktijken. Onder de AVG moeten bedrijven bijvoorbeeld gemakkelijk te begrijpen privacybeleidslijnen bieden en gebruikers de mogelijkheid geven om hun gegevens te verwijderen of te beheren. Ouders moeten zich bewust zijn van deze rechten en regelmatig het privacybeleid van de platforms die hun kinderen gebruiken, herzien. Het begrijpen van deze wettelijke bescherming stelt gezinnen in staat om bedrijven ter verantwoording te roepen, zodat de gegevens van hun kinderen met de zorg worden behandeld die ze verdienen.


SOMI houdt actief deze grote digitale platforms zoals TikTok, Facebook en Twitter (X) verantwoordelijk voor het niet nakomen van hun wettelijke verplichtingen om de privacy van gebruikers te beschermen. Via lopende rechtszaken daagt SOMI deze techgiganten uit, die zijn aangetroffen bij het onvoldoende beschermen van de persoonsgegevens en het schenden van privacywetten zoals de AVG en DSA. Deze platforms slagen er vaak niet in om de juiste toestemming te krijgen, schieten tekort in het implementeren van voldoende privacycontroles, of verzamelen overmatige persoonlijke informatie zonder transparantie. Door juridische stappen te ondernemen, streeft SOMI ernaar een precedent te scheppen, ervoor te zorgen dat deze bedrijven zich houden aan strengere privacyregels en de veiligheid van kwetsbare gebruikers prioriteren.


Brons:


https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2016/679/oj


https://www.internetmatters.org/