SOMI Nieuwsbrief - 19 november 2022


Dit is de nieuwsbrief voor november 2022 van Stichting Onderzoek Marktinformatie aan haar relaties, inclusief de deelnemers aan haar acties, sympathisanten, media professionals en app-gebruikers. 

Nieuws

Vonnis van de Rechtbank Amsterdam

De eerste mondelinge behandeling van de collectieve claim tegen TikTok had op maandag 10 oktober plaatsgevonden bij de Rechtbank Amsterdam. Deze hoorzitting betreft de verklaring van TikTok over de jurisdictie van de zaak, waarin het bedrijf stelt dat de Nederlandse rechter deze zaak niet kan behandelen omdat het bedrijf in Ierland is geregistreerd, en dat de Rechtbank de resultaten van het onderzoek door de Data Protection Commission (DPC) moet afwachten in Ierland. 

De Rechtbank Amsterdam heeft op 9 november uitspraak gedaan dat rechters in Nederland bevoegd zijn om kennis te nemen van de massaclaim tegen TikTok en heeft ook andere verweren van TikTok verworpen. Klik hier voor meer informatie over de TikTok-claim.

----------------------------------------

TikTok geeft toe dat zijn personeel in China toegang had tot Europese data


Op 2 november heeft TikTok zijn wijziging in het privacy beleid voor gebruikers in Europa aangekondigd, die op 2 december van kracht wordt. Het vermeldt dat personeelsleden in China toegang hebben tot gebruikersgegevens om ervoor te zorgen dat de ervaring op het platform “consistent, plezierig en veilig” is.

TikTok noemt ook andere landen - Brazilië, Canada, China, Israël, Japan, Maleisië, de Filippijnen, Singapore, Zuid-Korea en de Verenigde Staten - waar Europese gebruikersgegevens op afstand toegankelijk zijn voor bepaalde werknemers. De Europese gebruikersgegevens van TikTok worden momenteel opgeslagen in de Verenigde Staten en Singapore.

De Data Protection Commission (DPC) in Ierland leidt een onderzoek naar de rechtmatigheid van TikTok‘s gegevensoverdrachten naar China sinds september 2021. Volgens TechCrunch stelt dat de DPC verwacht dat het onderzoek naar TikTok-gegevensoverdrachten de komende maanden naar de volgende fase zal gaan. Het ontwerpbesluit zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2023 ter beoordeling naar andere Europese gegevensbeschermingsautoriteiten worden gestuurd.

Het is onduidelijk of de wijziging van het privacy beleid van TikTok verband houdt met het lopende AVG-onderzoek door de DPC. In juli 2022 heeft TikTok ermee ingestemd de controversiële wijziging in zijn privacy beleid stop te zetten, waarbij het platform van plan is te stoppen met het vragen van zijn gebruikers om hun toestemming om te worden gevolgd en gerichte advertenties te ontvangen, na de waarschuwing van de Italiaanse gegevensbeschermingsautoriteit.

Een Nederlandse coalitiepartij, ChristenUnie, wil TikTok verbieden in Nederland. ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder stelt: "Het is onwenselijk dat een Chinees bedrijf, dat niet los gezien kan worden van de Chinese overheid, zo'n grote bulk aan data ontvangt en doorstuurt naar jongeren"

SOMI volgt de ontwikkeling van deze zaak op de voet, aangezien de gegevensoverdracht buiten de EU moet voldoen aan het beschermingsniveau zoals vereist door het Europese Hof van Justitie. Het is geweldig om de transparantie van TikTok te zien, maar de privacy en veiligheid van Europese burgers is onze grootste zorg.

----------------------------------------

Podcast

De angst voor TikTok is overdreven

Mogelijk slecht nieuws voor ruim 3,5 miljoen Nederlanders: de ChristenUnie wil dat de app verboden wordt. Kamerlid Don Ceder zegt in gesprek met RTL Nieuws dat TikTok van de markt af moet, om de Nederlandse burger en zijn gegevens te beschermen. Is dat terecht, en moeten we ervoor zorgen dat onze gegevens niet in Chinese handen vallen. Of is het gewoon een leuke app, waarvoor je best met je gegevens mag betalen?

Klik hier om te luisteren op BNR

Deze podcast werd uitgezonden door BNR Digitaal op 11 november 2022. Met Menno Weij, lid van de Raad van Toezicht van SOMI.

----------------------------------------

Over SOMI

De Stichting Onderzoek Marktinformatie (SOMI) is een non-profit organisatie die is opgericht om vraagstukken van maatschappelijk belang te signaleren en te beïnvloeden.

SOMI is een erkende claimstichting op het gebied van privacy en data-autonomie en zet zich onder meer in voor de bescherming van de grondrechten van consumenten en minderjarigen die gebruik maken van diverse online diensten. Met de app die SOMI heeft ontwikkeld, willen we het eigendom en de controle over persoonlijke gegevens teruggeven aan alle mensen: Al uw gegevens. Allemaal van jou.

SOMI onderzoekt misstanden, informeert het publiek en helpt benadeelde partijen. Dit doet SOMI voor het voeren van collectieve procedures en het vorderen van schadevergoeding.

SOMI onderzoekt momenteel vermeende AVG-schendingen door Facebook en TikTok.