SOMI Nieuwsbrief - 1 september 2021


Ontdek hoeveel van uw persoonlijke gegevens zijn blootgesteld in het Facebook-lek

SOMI maakt het vanaf vandaag mogelijk voor alle Europese consumenten om via de SOMI-app te controleren of ze slachtoffer zijn geworden van het Facebook-datalek vanaf april 2021 en hoeveel van hun persoonlijke gegevens er op het Dark Web circuleren. Dit specifieke lek bevat gegevens van 533 miljoen Facebook-accounts wereldwijd, waaronder 96,7 miljoen uit Europa en 5,4 miljoen uit Nederland.

Vrijwel alle gelekte accounts bevatten een telefoonnummer, maar in sommige gevallen is ook het e-mailadres gelekt. De gegevens die op het Dark Web worden gevonden, bevatten ook de volledige naam, Facebook-ID, verjaardag, telefoonnummer, locaties, relatiestatus, aanmaakdatum van het account en andere biografische informatie. 

Facebook erkende het lek in een blogpost en zei dat deze gegevens niet door hacking waren verkregen, maar door "scraping" van het platform vóór september 2019 en dat de kwetsbaarheden waardoor kwaadwillende actoren deze gegevens konden scrapen, niet langer bestaan. 'Scraping' is een veelgebruikte tactiek die vaak afhankelijk is van geautomatiseerde software om openbare informatie van internet te halen die vervolgens op het Dark Web kan worden verspreid. 

De vraag is of de data die op dit moment zijn gelekt informatie bevatten van na mei 2018, dus na de inwerkingtreding van de AVG. In dit geval, als Facebook het datalek niet aan de relevante autoriteiten en/of de betrokkenen heeft gemeld, vormt het niet melden op zich een schending van de AVG. 

SOMI is vastbesloten om erachter te komen of Facebook zich houdt aan hun transparantieverplichtingen, of er informatie is over het lek dat Facebook niet heeft onthuld, en de mogelijke negatieve impact die het heeft op de consument.


Belangrijk: SOMI biedt in totaal €10.000 aan iedereen die met zijn gegevens kan aantonen dat Facebook de AVG heeft geschonden door dit lek niet goed te melden aan de betrokkenen en de toezichthouders. *Onze Algemene voorwaarden zijn van toepassing. 

De slachtoffers van het lek worden uitgenodigd om het bewijsmateriaal in te dienen dat kan verifiëren of de gestolen gegevens na 25 mei 2018, de datum waarop de AVG van kracht werd, van het platform zijn gescraped. We zullen tien deelnemers selecteren die elk € 1.000 ontvangen zodra is bewezen dat hun informatie nuttig is voor ons onderzoek en juridische claims.

*Onze Algemene Voorwaarden zijn van toepassing.


Registreer nu


Hoe werkt het?

1. Een account aanmaken 

2. Download de SOMI-app – beschikbaar voor iOS en Android 

3. Controleer of uw gegevens zijn gelekt - gebruik uw telefoonnummer om in de SOMI-app te controleren of uw persoonlijke gegevens inderdaad zijn gecompromitteerd. In sommige gevallen moet u mogelijk uw telefoonnummer verifiëren. 4. Verdere acties ondernemen – U kunt ook verdere acties tegen Facebook ondernemen via de SOMI-app, zoals het opvragen van al uw gegevens bij Facebook of onderzoeken wat er met uw gegevens is gebeurd.

Over SOMI

De Stichting Onderzoek Marktinformatie (SOMI) is een non-profit organisatie die is opgericht om vraagstukken van maatschappelijk belang te signaleren en te beïnvloeden.

SOMI is een erkende claimstichting op het gebied van privacy en data-autonomie en zet zich onder meer in voor de bescherming van de grondrechten van consumenten en minderjarigen die gebruik maken van diverse online diensten. Met de app die SOMI heeft ontwikkeld, willen we het eigendom en de controle over persoonlijke gegevens teruggeven aan alle mensen: Al uw gegevens. Allemaal van jou.

SOMI onderzoekt misstanden, informeert het publiek en helpt benadeelde partijen. Dit doet SOMI voor het voeren van collectieve procedures en het vorderen van schadevergoeding.

SOMI onderzoekt momenteel vermeende AVG-schendingen door Facebook en TikTok.