news post
left arrow

Nederlandse claimorganisaties mogen TikTok aanklagen wegens privacyschending

calender Nov Thu 10 2022

Dit artikel is gepubliceerd op Actuma.nl.

Drie claimorganisaties die TikTok willen aanklagen voor privacy schending, hebben hiervoor groen licht gekregen van de rechtbank in Amsterdam. De organisaties eisen miljarden euro’s schadevergoeding. Het was echter nog de vraag of de rechtszaak in Nederland gevoerd mocht worden, aangezien het bedrijf in Ierland geregistreerd staat en een Nederlandse rechter volgens TikTok de zaak dan niet kan behandelen. TikTok vond verder dat het Europees Hof van Justitie een oordeel moest vellen en dat de resultaten van een onderzoek van de Ierse privacy waakhond afgewacht moesten worden.

Bevoegd

De rechtbank van Amsterdam heeft nu dus geoordeeld dat de Nederlandse rechters bevoegd zijn om een massaclaim tegen TikTok in behandeling te nemen. Hierdoor mogen claimorganisaties SOMI, Massaschade & Consument en Take Back Your Privacy nu een collectieve rechtszaak tegen TikTok starten, waarbij ze tienduizenden consumenten vertegenwoordigen.

Massaclaim

Door SOMI wordt een claim van 1,4 miljard euro gevorderd, door Take Back Your Privacy 2 miljard euro schade en door Massaschade & Consument 6 miljard euro. Voor het eind van dit jaar moeten ze laten weten of ze deze massaclaim willen voortzetten en TikTok kan daar dan in februari 2023 op reageren. Uiteindelijk zal de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak waarschijnlijk pas in 2024 plaatsvinden.


Lees het volledige artikel: https://actuma.nl/nederlandse-claimorganisaties-mogen-tiktok-aanklagen-wegens-privacyschending/