SOMI Nieuwsbrief - 30 september 2021


SOMI Facebook-datalek-controle is nu beschikbaar voor PC op my.somi.nl

Op 1 september hebben we de functie Facebook-datalek-controle in de SOMI-app gelanceerd. Hiermee kunnen gebruikers controleren of ze vanaf april 2021 slachtoffer zijn geworden van het Facebook-datalek en hoeveel van hun persoonlijke gegevens op het Dark Web circuleren. Wegens groot succes hebben we sinds kort de Facebook-datalek-controle toegevoegd aan ons platform op my.somi.nl. Het is nu mogelijk om via uw pc te controleren hoeveel van uw persoonlijke gegevens in het Facebook-lek zijn vrijgegeven.


Hoe werkt het?

1. Maak een account aan op my.somi.nl.

2. Selecteer 'Data Breach Check' in het navigatiepaneel of ga naar my.somi.nl/data-leak/breach-check.

3. Gebruik uw telefoonnummer om te controleren of uw persoonlijke gegevens inderdaad zijn vrijgegeven. In sommige gevallen moet u mogelijk uw telefoonnummer verifiëren. 

4. Verdere acties ondernemen – U kunt via ons platform ook verdere acties tegen Facebook ondernemen, zoals het opvragen van al uw gegevens of onderzoeken wat er met uw gegevens is gebeurd. 

5. Meer informatie over onze Facebook-lekcampagne vind je op facebookleak.somi.nl.


SOMI biedt in totaal € 10.000 aan iedereen die met zijn gegevens kan aantonen dat Facebook de AVG heeft geschonden door dit lek niet goed te melden aan de betrokkenen en de toezichthouders. 

De slachtoffers van het lek worden uitgenodigd om het bewijsmateriaal in te dienen dat kan verifiëren of de gestolen gegevens na 25 mei 2018, de datum waarop de AVG van kracht werd, van het platform zijn gescraped. We zullen tien deelnemers selecteren die elk € 1.000 ontvangen zodra is bewezen dat hun informatie nuttig is voor ons onderzoek en juridische claims.

Stuur de informatie naar campaign@somi.nl en we nemen contact met u op.


*Onze Deelnamevoorwaarden Crowd Resourcing zijn van toepassing.

Registreer nu

----------------------------------------

Ervaringen van gebruikers


"Ik vind het verschrikkelijk dat mijn gegevens op straat liggen. Het idee dat ze bij mijn privé gegevens kunnen zonder dat ik daar de keuze in heb wie het ziet. Gelukkig strijdt Somi hiervoor."

- Mevrouw G, Nederland 


"Ik kan niet verklaren wat er precies is gebeurd met mijn Fbook account. Ik zag na controle op de SOMI app dat er misbruik is gemaakt van mijn Facebook account."

- Mevrouw B, Nederland

----------------------------------------

Nieuws

Menno Weij toegetreden tot de Raad van Toezicht van SOMI

We zijn verheugd Menno Weij per 16 september te mogen verwelkomen in de Raad van Toezicht van SOMI.


Menno heeft meer dan 20 jaar werkervaring op het gebied van Tech & Privacy. Hij is lange tijd advocaat geweest. Menno heeft een ondernemende mentaliteit: hij is medeoprichter van IncPlus (een incubator voor start-ups) en de legal-tech startup DocBldr/VraagHugo. Menno is verder redactielid van het tijdschrift "Tijdschrift voor Internetrecht", en bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Informatietechnologie en Recht. Menno is ambassadeur bij de Dutch Startup Association en commissaris bij het Security of Things Fund. Ten slotte is Menno regelmatig te horen op BNR Nieuwsradio. 

----------------------------------------

Rolbeslissing on SOMI's legal action against TikTok

Op 8 september heeft de Rechtbank Amsterdam uitspraak gedaan over de rol in de collectieve vordering tegen TikTok. Op dit moment zijn 3 stichtingen - SOMI, Take Back Your Privacy en Massaschade & Consument - een collectieve actie gestart tegen TikTok in Nederland. De rechtbank heeft besloten alle drie de zaken samen als één zaak te behandelen. De rechtbank stelt voor de zaak na 6 oktober voort te zetten, zodat volgens de wet kan worden bepaald wie namens TikTok zal optreden. Er zal gelegenheid zijn voor onze advocaten om commentaar te leveren op de positie van de andere TikTok-entiteiten in deze procedure, waarna de rechtbank een beslissing zal nemen over de rol van de stichting...

Meer informatie

----------------------------------------

De Data Protection Commission in Ierland heeft een onderzoek ingesteld naar TikTok met betrekking tot de naleving van de AVG

De Data Protection Commission (DPC) in Ierland heeft op 14 september twee onderzoeken gestart met betrekking tot TikTok's naleving van de vereisten van de AVG. Het eerste onderzoek zal de verwerking van persoonsgegevens door TikTok onderzoeken in de context van platforminstellingen voor kinderen onder de 18 jaar en leeftijdsverificatiemaatregelen voor kinderen onder de 13 jaar. Het tweede onderzoek zal zich richten op de overdracht van persoonsgegevens naar China en de naleving van TikTok. Met de vereisten van de AVG voor doorgifte van persoonsgegevens naar derde landen...

Meer informatie

----------------------------------------

Over SOMI

De Stichting Onderzoek Marktinformatie (SOMI) is een non-profit organisatie die is opgericht om vraagstukken van maatschappelijk belang te signaleren en te beïnvloeden.

SOMI is een erkende claimstichting op het gebied van privacy en data-autonomie en zet zich onder meer in voor de bescherming van de grondrechten van consumenten en minderjarigen die gebruik maken van diverse online diensten. Met de app die SOMI heeft ontwikkeld, willen we het eigendom en de controle over persoonlijke gegevens teruggeven aan alle mensen: Al uw gegevens. Allemaal van jou.

SOMI onderzoekt misstanden, informeert het publiek en helpt benadeelde partijen. Dit doet SOMI voor het voeren van collectieve procedures en het vorderen van schadevergoeding.

SOMI onderzoekt momenteel vermeende AVG-schendingen door Facebook en TikTok.