Belangenorganisatie voert strijd tegen TikTok op

Stichting Onderzoek Marktinformatie (SOMI) vertegenwoordigt inmiddels meer dan 60.000 consumenten in een collectieve claim tegen TikTok. Nu voert de organisatie de strijd op.

Dit artikel is op 7 april 2021 gepubliceerd op Emerce.nl.


Nadat op 22 maart een 12-jarige jongen overleed na het meedoen aan een van de vele zogeheten challenges die het platform promoot, stijgt het aantal deelnemers snel. Bij deze challenge moesten deelnemers zichzelf opzettelijk zo lang mogelijk laten stikken. De jongen werd later hersendood verklaard.

In januari stierf een 10-jarig Italiaans meisje dat deelnam aan diezelfde challenge. De Italiaanse gegevensbeschermingsautoriteit heeft sindsdien een tijdelijk verbod opgelegd aan gebruikers die hun leeftijd niet hebben geverifieerd. Het verificatieproces kan echter gemakkelijk worden omzeild door een valse geboortedatum in te voeren.

SOMI roept nu ook regelgevende autoriteit in Ierland, waar TikTok zijn Europese hoofdkantoor heeft gevestigd, op om ‘onmiddellijk in te grijpen’.

SOMI verwijt TikTok van voortdurende nalatigheid in het waardborgen van de veiligheid van haar jonge gebruikers.

Zowel voor als na beide tragische incidenten heeft TikTok het volgens de organisatie nagelaten om te voldoen aan de eisen die autoriteiten stellen met betrekking tot de toegang van minderjarige kinderen tot het platform.

Bovendien acht SOMI schending van de Europese AVG bewezen, variërend van de onveilige en ongeautoriseerde verwerking van persoonsgegevens tot het overdragen van gegevens van EU-burgers naar China.

Een recent rapport van de Ierse Data Protection Commission toont aan dat AI-ingenieurs in China ongeautoriseerde toegang hebben tot de gegevens van Europese gebruikers van TikTok. De Ierse autoriteit heeft het EU-brede onderzoek naar TikTok geleid, maar er is tot dusver geen verdere actie ondernomen om TikTok te stoppen in hun kwaadaardige praktijken en slachtoffers te vergoeden voor de geleden schade.

SOMI dient nu ook een officiële klacht in bij de Ierse – het land waar TikTok zijn Europese hoofdkantoor heeft gevestigd – en Italiaanse gegevensbeschermingsautoriteiten en roept beide autoriteiten daarmee op om onmiddellijk actie te ondernemen tegen TikTok’s schending van de AVG en om jongeren te beschermen tegen de voortdurende gevaren die uit het platform naar voren komen.

Ondertussen bereidt de stichting juridische stappen tegen het sociale medium voor. 


Klik hier voor het originele artikel op Emerce.nl