Ruim 60.000 bezorgde ouders in verzet tegen TikTok

Meer dan 60.000 bezorgde ouders vinden dat toezichthouders in Europa moeten ingrijpen bij de populaire filmpjesapp TikTok.

Dit artikel is op 7 april 2021 gepubliceerd op Trouw. 

Het Chinese bedrijf Bytedance, eigenaar van TikTok, zou onvoldoende doen om de veiligheid van de veelal jonge gebruikers te waarborgen. Dat zegt de Stichting Onderzoek Marktinformatie (SOMI) die deze ouders vertegenwoordigt.

Volgens SOMI is de bezorgdheid over het Chinese platform onder ouders groter dan ooit, na weer een dodelijk incident met de zogenoemde ‘blackout challenge’ op TikTok. Daarbij laten mensen zich zo lang mogelijk stikken terwijl ze zichzelf filmen. Vorige maand zou een twaalfjarig Amerikaans jongetje aan de gevolgen van die challenge zijn overleden. Eerder dit jaar stierf ook al een tienjarig Italiaans meisje door de blackout challenge, aldus haar ouders. Kinderen onder de zestien jaar hebben overigens wel toestemming nodig van hun ouders voor een TikTok-account, maar volgens SOMI is de leeftijdscheck makkelijk te omzeilen.

SOMI had in januari al een oproep gedaan aan Nederlandse en Europese toezichthouders om harder op te treden tegen TikTok. Nu wordt ook een oproep gedaan aan Ierland, waar TikTok zijn Europese hoofdkantoor heeft gevestigd, om onmiddellijk in te grijpen. SOMI stelt dat naast de vele levensgevaarlijke challenges op TikTok het sociale medium ook een paradijs is voor kinderlokkers die op zoek zijn naar slachtoffers.

Privacy

Bovendien schendt TikTok de privacyregels, aldus de stichting die bezig is daarover een collectieve claim voor te bereiden tegen de app. “De deelnemers komen uit heel Europa. Iedereen die zelf een account heeft of kinderen met een TikTok-account heeft, kan meedoen in de claim”, zegt Cor Wijtvliet, medeoprichter van SOMI.

TikTok heeft gezegd er veel aan te doen om de veiligheid van jonge gebruikers te garanderen. Zo zouden accounts van gebruikers tussen de dertien en vijftien jaar standaard op privé worden gezet en kunnen onbekenden hun video’s niet automatisch zien. Moderators weren daarnaast ongepaste video’s en gebruikers kunnen aanstootgevend materiaal rapporteren. Volgens TikTok is de veiligheid van jonge gebruikers de grootste prioriteit.


Klik hier voor het originele artikel op Trouw.nl