TIKTOK VOOR RECHTER OM PRIVACY, ALWEER

De Stichting Onderzoek Marktinformatie - SOMI - sleept TikTok voor de rechter vanwege het schenden van de privacyregels. Ook zou TikTok te weinig doen om de veiligheid van kinderen te waarborgen. De claim die SOMI neerlegt, kan oplopen tot 1,4 miljard euro. 'Ze komen om in de goede bedoelingen, maar ze doen niets', zegt medeoprichter Cor Wijtvliet van SOMI.

Dit artikel is op 2 juni 2021 gepubliceerd op BNR. 

Risico's kleine kinderen

Hoewel TikTok in de disclaimers zegt dat de app niet zo geschikt is voor kinderen onder de 13 jaar, kijkt 40 tot procent van de kinderen jonger dan tien ernaar, zegt Wijtvliet. Wijtvliet wijst op de risico's dat zeer jonge kinderen zaken te zien krijgen die helemaal niet geschikt voor hen zijn. Ook krijgen de kinderen te maken met riskante challenges die ze gaan nadoen - en soms met noodlottige gevolgen. Ook worden jonge kinderen online blootgesteld aan kwaadwillenden 'die gebruik maken van de vage beveiliging van TikTok'.

Ja zeggen, nee doen

'Ze beloven sinds hun oprichting in 2017 beterschap, maar ze doen er in feite niets aan. Wat ook speelt en onvoldoende uit de verf komt: meer dan welke andere club ook is TikTok bezig met het ontwikkelen van profielen van kinderen. Dat kan heel ver gaan en daar kunnen de kinderen de rest van hun leven last van houden.'

Niet alleen in Nederland loopt nu een zaak tegen TikTok. Ook in het verenigd Koninkrijk is een, veel grotere, actie gestart en in de VS lopen al enkele jaren claims en zaken. Weliswaar is TikTok een Chinees bedrijf, het heeft een kantoor in Londen. En zal daardoor moeten dealen met Europese wet- en regelgeving.