Tienduizenden ouders dienen claim in tegen TikTok vanwege 'gebrekkige' bescherming

Ruim 64.000 ouders uit Europa hebben een schadeclaim ingediend bij TikTok. Ze vinden dat de app de veiligheid en privacy van hun kinderen niet goed genoeg beschermt.

Hart van Nederland, 2 juni 2021

Stichting Onderzoek Marktinformatie (SOMI) heeft de zaak namens deze ouders aangespannen. Volgens de organisatie verzamelt de populaire app gegevens van kinderen zonder daar toestemming voor te vragen. Daarnaast zou TikTok te weinig doen om kinderen te beschermen, bijvoorbeeld bij 'challenges', waar kinderen in het buitenland aan zijn overleden.

SOMI heeft vaker brieven gestuurd naar TikTok om de veiligheid en privacy van kinderen onder de aandacht te brengen. "We hebben vaker brieven geschreven voordat de dagvaarding eruit ging om het probleem aan te pakken, maar dat deden ze niet. Ze zeggen dat ze alle stappen al ondernemen om het veilig te maken", aldus directeur Cor Wijtvliet.

Zorgen om gebruik sociale media

Volgens Wijtvliet blijkt uit een recent onderzoek van onderzoeksbureau Multiscope dat het gebruik van TikTok in Nederland onder twaalfjarigen het hoogst is met 64 procent. Kinderen onder de zestien jaar zouden geen toestemming nodig hebben van hun ouders voor een account.

Ouders maken zich vooral zorgen om vreemden die hun kind benaderen en worden lastiggevallen voor bijvoorbeeld oplichting of het versturen van seksueel getinte foto's. Dat blijkt uit een onderzoek door Terre des Hommes. 35 procent van de ouders geeft aan dat hun kind of een kind dat ze kennen, melding heeft gedaan van een vervelende situatie online.

'Ouders zelf verantwoordelijk'

Een meerderheid van de Nederlanders (57 procent) vindt dat ouders zelf verantwoordelijk zijn voor wat hun kinderen doen op TikTok. Dat blijkt uit representatief onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 3.200 mensen. Iets meer dan een derde van de deelnemers vindt TikTok wel eindverantwoordelijk voor de veiligheid en privacy op haar platform.

Opvallend: ruim zes op de tien ondervraagden pleit voor een verbod op het gebruik van social media voor kinderen onder de dertien jaar. Bijna een derde van de respondenten vindt zo'n ban daarentegen te ver gaan.


Lees het volledige artikel: https://www.hartvannederland.nl/nieuws/claim-ouders-tiktok-gebrekkige-bescherming