Stichting looft 1000 euro uit aan mensen die bewijzen dat Facebook hun rechten schendt

Via de app van Stichting Onderzoek Marktinformatie (SOMI) kunnen gebruikers van Facebook controleren of hun gegevens op de digitale straat liggen na een FB-datalek in april. Als gebruikers kunnen aantonen dat hun gelekte gegevens van ná mei 2018 dateren kunnen ze bovendien kans maken op een beloning van duizend euro, tien keer uitgeloofd door SOMI, en kan er een collectieve claim worden ingediend tegen het Amerikaanse bedrijf.

Dit artikel is op 31 augustus 2021 gepubliceerd op Hart van Nederland.

In april zijn gegevens van ruim 533 miljoen Facebook-accounts gelekt, waaronder die van 5,4 miljoen Nederlandse accounts. Volgens Facebook was er inderdaad een lek, maar was het een oud verhaal. "Dit is oude data die in 2019 gemeld werd. We hebben het achterliggende probleem in augustus van 2019 gevonden en opgelost,” zei een woordvoerder over het lek in april op Twitter. Het bedrijf koos ervoor gebruikers niet in te lichten over het lek.

Collectieve claim tegen Facebook

SOMI twijfelt of het daadwerkelijk om een oud lek gaat en roept gebruikers dan ook op via de app te checken van wanneer hun gelekte data stamt. De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) ging in in mei 2018, als blijkt dat de gelekte data van daarna afkomstig is, is er sprake van overtreding van die wet en kunnen consumenten - behalve kans maken op die duizend euro van SOMI - meedoen aan het juridische onderzoek van SOMI en een mogelijke collectieve claim tegen Facebook.

Ook actie tegen TikTok

SOMI begon eerder namens Nederlandse ouders een collectieve actie tegen TikTok, omdat het platform niet genoeg zou doen aan het waarborgen van de veiligheid en privacy van de kinderen die TikTok gebruiken.


Klik hier voor het originele artikel op Hartvannederland.nl