news post
left arrow

SOMI Nieuwsbrief - 22 maart 2022

calender Jan Wed 11 2023


Dit is de nieuwsbrief voor maart 2022 van Stichting Onderzoek Marktinformatie aan haar relaties, inclusief de deelnemers aan haar acties, sympathisanten, media professionals en app-gebruikers. 

Nieuws

Aanstaande: TikTok procedure op 6 april 2022

De Rechtbank van Amsterdam heeft besloten de TikTok procedure in drie fases te behandelen. Op woensdag 6 april 2022 zal de eerste fase van de procedure starten met een hoorzitting over de verklaring van de gedaagden omtrent de rechtsmacht van de Nederlandse rechter. Dit zal worden gevolgd door een mondelinge hoorzitting binnen de periode van 2-6 maanden, en het tussenvonnis.

Klik hier voor meer informatie over de TikTok claim.

----------------------------------------

Video

THE TIKTOK GIFTING GATE - Hoe TIKTOKKERS kinderen MISLEIDEN


TikTok-battles worden steeds populairder. In deze live events battelen TikTokkers tegen elkaar en worden honderden tot duizenden euro’s uitgegeven. Nieuwskamer kreeg signalen dat kinderen ook dit soort bedragen uitgeven, zonder dat ze zich hier echt bewust van zijn.

Waarom accepteren de TikTokkers geld van kinderen? Hoe voelen de kinderen die giften zich? Hoe kan het dat TikTok wel reglementen heeft die deze praktijken verbieden maar het toch doorgaat?

Bekijk op YouTube

De video is gemaakt door de Nieuwskamer, met Menno Weij, lid van de Raad van Toezicht voor SOMI.

----------------------------------------

Blog

Raakt Facebook de regie kwijt?

Het jaar 2021 verloopt niet bepaald gunstig voor Facebook en Mark Zuckerberg in het bijzonder. De ene PR-ramp volgde de ander op. Het begint er langzamerhand de schijn van te krijgen, dat de club van Zuckerberg de regie over de eigen toekomst geleidelijk kwijtraakt.

Lees meer

----------------------------------------

SOMI App Monetisatie

In februari 2022 zijn wij begonnen met het introduceren van vergoedingen voor AVG-dienstverlening via onze app. Deze stap was noodzakelijk om de kwaliteit te garanderen en kostendekkend te kunnen blijven werken. Het biedt ons de mogelijkheid om ook in de toekomst onze dienstverlening op het gebied van privacy en databescherming te blijven uitbreiden. 

Sinds de lancering van de SOMI app in oktober 2022 hebben wij al onze diensten gratis aan kunnen bieden. Echter, door het grote aantal dataverzoeken dat wij vanuit het hele gebied van de EU hebben ontvangen wordt het voor ons lastig om dit gratis te blijven doen en tegelijkertijd de kwaliteit ervan verder te verbeteren. De basis dienstverlening blijft gratis, maar voor een aantal diensten die arbeidsintensiever zijn hebben wij nu een systeem van tokens opgenomen in de app om de kosten ervan te vergoeden. 


FAQ's

1. Wat is 'HT'? 

HT is de naam van de tokens die kunnen worden gebruikt om een aantal AVG-diensten via de app aan te kopen.

2. Waar kan ik HT Tokens kopen?

HT tokens kunnen alleen gekocht worden via uw persoonlijke account op my.somi.nl. U kunt het vinden onder de ‘Packages’ tab. U kunt overigens ook extra HT tokens verdienen met eigen inzet voor de verdere ontwikkeling ervan; denk bijvoorbeeld aan het uitnodigen van vrienden, het melden van datalekken of aan het inschrijven op onze nieuwsbrief.


U kunt de prijs voor de HT tokens in onderstaande tabel bekijken.

3. Kan ik HT tokens ook ergens anders gebruiken?

Nee, HT tokens kunnen alleen worden gebruikt in de SOMI app voor acties zoals ‘Verzamel’ persoonlijke data, 'Verzamel en Onderzoek’ of ‘Verzamel &Wis’ en voor de ‘Data-lek controle’ optie.

4. Waarom is het monitiseren van de SOMI app noodzakelijk?

SOMI is een non-profit organisatie voor algemene dienstverlening aan het publiek. Wij willen onze kosten dekken met bijdragen van de gebruiker zelf, dus zonder advertenties of het verkopen van data aan derden. SOMI wil meer doen tegen bedrijven die het publiek volgen, manipuleren en hun gegevens verkopen. Daarom waarom we hebben besloten om een kleine vergoeding voor onze diensten te vragen. Daarmee kunnen wij u ook in de toekomst beter van dienst zijn. 

Ter introductie biedt SOMI haar tokens aan ter waarde van EUR 17,50 aan alle deelnemers die zich het afgelopen jaar voor registratie bij onze stichting hebben aangesloten. Neem contact op via campaign@somi.nl om uw gratis HT tokens te ontvangen.


Met vriendelijke groet,

SOMI 

All your data. All yours.


----------------------------------------

Over SOMI

De Stichting Onderzoek Marktinformatie (SOMI) is een non-profit organisatie die is opgericht om vraagstukken van maatschappelijk belang te signaleren en te beïnvloeden.

SOMI is een erkende claimstichting op het gebied van privacy en data-autonomie en zet zich onder meer in voor de bescherming van de grondrechten van consumenten en minderjarigen die gebruik maken van diverse online diensten. Met de app die SOMI heeft ontwikkeld, willen we het eigendom en de controle over persoonlijke gegevens teruggeven aan alle mensen: Al uw gegevens. Allemaal van jou.

SOMI onderzoekt misstanden, informeert het publiek en helpt benadeelde partijen. Dit doet SOMI voor het voeren van collectieve procedures en het vorderen van schadevergoeding.

SOMI onderzoekt momenteel vermeende AVG-schendingen door Facebook en TikTok.