Rechter: ‘Nederlandse stichtingen mogen TikTok aanklagen’

Drie Nederlandse stichtingen die een rechtszaak willen voeren tegen TikTok, krijgen daarvoor het groene licht. Ze eisen bij elkaar opgeteld zo’n 9,4 miljard euro van het Chinese sociale netwerk, omdat het de privacy van Nederlandse gebruikers zou hebben geschonden. Dat betekent dat de inhoudelijke behandeling van start kan gaan.

Dit artikel is op 9 november 2022 gepubliceerd op Vpngids.nl. Geschreven door Anton Mous.

SOMI noemt TikTok ‘profielen- en advertentiemachine’

TikTok is een sociaal netwerk waar gebruikers korte video’s kunnen posten. Het platform groeide de afgelopen jaren als kool. Volgens de laatste inschattingen telt TikTok wereldwijd zon één miljard gebruikers. Ons land telt ongeveer drie miljoen actieve TikTokkers. Dankzij reclame- en advertentie-inkomsten zal de jaaromzet dit jaar uitkomen op ongeveer 10 miljard dollar.

Tegelijkertijd ligt TikTok al geruime tijd onder vuur vanwege vermeende privacyinbreuk. In ons land zijn er drie stichtingen die om die reden geld willen zien van het bedrijf. Stichting Onderzoek Marktinformatie (SOMI) diende in juni 2021 een schadeclaim in tegen het sociale netwerk. De stichting eist een schadevergoeding van 1,4 miljard euro wegens het overtreden van Europese privacy- en consumentenwetgeving. Verder meent SOMI dat TikTok niet voldoet aan de transparantieverplichtingen die voortvloeien uit de AVG.

Advocaat Douwe Linders noemde TikTok een profielen- en advertentiemachine. “SOMI heeft een sterke zaak en wij zullen vechten voor de belangen van haar achterban. Maar een reus als TikTok zal zich niet snel gewonnen geven. We moeten een lange adem hebben en zorgvuldig te werk gaan”, aldus de advocaat die zegt ruim 64.000 ouders in heel Europa te vertegenwoordigen.

Deze stichtingen eisen eveneens miljarden van TikTok

Samen met de Consumentenbond sleepte Stichting Take Back Your Privacy in augustus vorig jaar TikTok voor de rechter. “TikTok heeft op schandalige wijze misbruik gemaakt van soms nog hele jonge kinderen. Het heeft ze misleid, hun privacy geschonden en over hun rug grove winst gemaakt. Pure uitbuiting, die gecompenseerd moet worden. En wel op een manier die ook afschrikkend werkt voor andere bedrijven die hetzelfde doen”, zo verklaarde Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond. De organisaties eisen in totaal ruim 2 miljard euro aan schadevergoeding.

Dan is er nog de Stichting Massaschade & Consument. Zij is van mening dat TikTok te veel informatie verzamelt van gebruikers met als doel om gebruikersprofielen te creëren. Op deze manier wil het platform persoonsgerichte advertenties voorschotelen. De stichting meent dat TikTok daarbij allerlei nationale en internationale wetten en regels overtreedt. Zo is het bedrijf niet open en eerlijk over welke gegevens het verzamelt en voor welke doeleinden dat gebeurt. De stichting eist daarom een schadevergoeding van 6 miljard euro.

Rechtszaak gaat volgend jaar februari van start

TikTok probeerde de rechtszaken in de kiem te smoren. Volgens het platform is de Nederlandse rechtbank niet gemachtigd om te oordelen over de claims van de stichtingen. Omdat het hoofdkantoor van Twitter in Ierland is gevestigd, zou de Ierse rechter een oordeel moeten vellen. Verder wil TikTok een onderzoek van de Ierse toezichthouder, de Data Protection Commission (DPC), afwachten. Tot slot wil TikTok het Hof van Justitie van de Europese Unie om advies vragen.

De rechtbank van Amsterdam veegde alle argumenten van TikTok van tafel. Dat betekent dat de rechtszaak binnenkort van start kan gaan. In december bepaalt de rechter welke stichting het voortouw mag nemen. De inhoudelijke behandeling staat gepland voor februari 2023.


Lees het volledige artikel: https://www.vpngids.nl/nieuws/rechter-nederlandse-stichtingen-mogen-tiktok-aanklagen/