Nederlandse stichting eist namens ouders 1,4 miljard euro van TikTok

Een Nederlandse stichting dient namens bezorgde ouders een schadeclaim in bij TikTok. De ouders verwijten de filmpjesapp nalatigheid bij het waarborgen van de veiligheid en privacy van kinderen. De stichting heeft TikTok vandaag gedagvaard.

Dit artikel is op 2 juni 2021 gepubliceerd op RTL Nieuws.

De ouders worden in de zaak vertegenwoordigd door de Nederlandse Stichting Onderzoek Marktinformatie (SOMI), waarbij in Europa ruim 64.000 Europese ouders zich hebben gemeld. "Opgeteld kan de massaclaim oplopen tot ruim 1,4 miljard euro, gebaseerd op de ruim 1 miljoen Nederlandse minderjarige gebruikers", stelt SOMI. Volgens SOMI schendt TikTok meerdere Europese wetten, waaronder de privacywet AVG. 

Aanleiding zijn de gevolgen van de vermeende nalatigheid, met volgens de aanklagers meerdere sterfgevallen tot gevolg. Het gaat dan bijvoorbeeld om gevaarlijke challenges waarbij kinderen elkaar uitdagen. Zo overleed begin dit jaar een 10-jarig Italiaans meisje bij een gevaarlijke challenge op TikTok. Pas na dat overlijden werd TikTok door de Italiaanse rechter gedwongen om gebruikers te blokkeren die hun leeftijd niet hebben bevestigd. Officieel is TikTok niet toegestaan voor gebruikers onder de 13 jaar, en hebben minderjarigen toestemming van hun ouders nodig. In de praktijk worden die leeftijden niet goed gecontroleerd. 

'Schadelijk voor jonge kinderen'

TikTok overtreedt volgens SOMI Europese regels doordat er reclames op kinderen worden gericht. Ook zou de app niet op de juiste manier toestemming vragen voor het gebruik van gegevens en niet zeggen welke data voor welke doeleinden worden verzameld. Het Chinese bedrijf achter TikTok zou ook meer gegevens verzamelen en opslaan dan nodig en zou niet voldoen aan de wettelijke vereisten voor veilig bewaren van die gegevens.

Volgens SOMI houdt TikTok zich ook niet aan de Europese mediaregels die zijn bedoeld om 'kinderen te beschermen tegen schadelijke inhoud'. "SOMI vindt ook dat meer algemene video’s op TikTok schadelijk kunnen zijn voor jonge kinderen, bijvoorbeeld vanwege verborgen reclame voor schadelijke producten en inhoud die onrealistische schoonheidsidealen promoot, wat kan leiden tot problemen als zelfbeschadiging en eetstoornissen."

Reactie TikTok

Volgens een woordvoerder van TikTok heeft het beschermen van de privacy en de veiligheid van gebruikers de 'hoogste prioriteit'. "We nemen toonaangevende stappen om de veiligheid van jongeren op TikTok te bevorderen, zoals het standaard instellen van accounts op Privé voor gebruikers jonger dan 16 jaar, en stellen ouders in staat hun account te koppelen aan dat van hun tienerkind via Family Pairing. We blijven ons beleid, processen en systemen evalueren en verbeteren, en blijven overleggen met externe deskundigen."

Lees het volledige artikel: https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/5233961/bezorgde-ouders-eisen-14-miljard-euro-van-tiktok