Buitenlandse investeerders veroorzaken hausse aan massaclaims, vrees voor overbelasting rechtssysteem

„Dit is big business”, zegt Cor Wijtvliet van de stichting Onderzoek Marktinformatie, die afgelopen jaar namens 64.000 gebruikers een claim van 1,4 miljard euro heeft ingediend tegen TikTok wegens privacyschendingen. „Er gaat een hoop geld in om, het is nu eenmaal een verdienmodel.”

Dit artikel is op 16 februari 2022 gepubliceerd op NRC. Geschreven door Stefan Vermeulen.

Zijn stichting is niet de enige die in Nederland de strijd wil aanbinden met de Chinese appmaker: nog twee andere partijen eisen ook grote bedragen van TikTok. Ook dat komt vaker voor: in claimzaken tegen Apple, Airbus, en de sjoemelende autobedrijven hebben zich eveneens meerdere partijen gemeld. Het confronteert de Nederlandse rechters met een nieuw fenomeen: voordat het over de schadevergoeding kan gaan, moet de rechtbank bepalen welke claimende partij de leiding krijgt in het proces.

„Daarbij staan wij eigenlijk met 2-0 achter, omdat onze stichting door de bestuursleden zelf is gefinancierd”, zegt Wijtvliet, van een van de claims tegen TikTok. „Achter die andere partijen zit veel geld. De rechter zal zeker laten meewegen of we de adem hebben om de zaak financieel uit te zitten. Maar uiteindelijk gaat het ook om de degelijkheid van de casus. Wij denken dat die van ons goed is.”

Lees het volledige artikel: https://www.nrc.nl/nieuws/2022/02/16/buitenlandse-investeerders-veroorzaken-hausse-aan-massaclaims-vrees-voor-overbelasting-rechtssysteem-2-a4090501#:~:text=Luister%20meer...-,Buitenlandse%20investeerders%20veroorzaken%20hausse%20aan%20massaclaims%2C%20vrees%20voor%20overbelasting%20rechtssysteem,van%20een%20hausse%20aan%20massaclaims