65.000 Europeanen vragen persoonlijke data op bij Zoom, Palantir en TikTok

Zo'n 65.000 Europeanen hebben bij videobeldienst Zoom, dataverzamelaar Palantir en video-app TikTok een verzoek ingediend over welke persoonlijke gegevens de techbedrijven over hen hebben verzameld, zo laat de Stichting Onderzoek Marktinformatie (SOMI) weten dat de aanvragers met het proces hielp.

Dit artikel is op 29 juli 2021 gepubliceerd op Security.nl. 

Via de aanvragen wil SOMI erachter komen welke gegevens de techbedrijven verzamelen, hoe en waar die worden opgeslagen en met welke partijen de data wordt gedeeld. Zo wil de stichting kunnen vaststellen of de bedrijven zich aan de Europese privacywetgeving houden.

SOMI heeft bewust voor de drie genoemde bedrijven gekozen omdat het meer kans heeft om met deze drie te aan tafel te komen en iets dan gedaan te krijgen dan bijvoorbeeld bij een Facebook of Google het geval zou zijn, zo laat Cor Wijtvliet, medeoprichter van de stichting, tegenover BNR weten.

Volgens SOMI slaan de bedrijven de data van gebruikers op, verhandelen die en doen alsof het hun data is. Met name Palantir zijn volgens Wijtvliet "regelrechte boeven". Het bedrijf ontwikkelt samen met de CIA en NSA software om grote hoeveelheden data te verwerken en op te slaan, waarbij mensen ten onrechte "een sterretje achter hun naam" kunnen krijgen, stelt de SOMI-medeoprichter.

De bedrijven hebben een maand om op het dataverzoek te reageren. In juni startte SOMI nog een massaclaim tegen TikTok omdat de populaire video-app de privacy van kinderen zou schenden.Klik hier voor het originele artikel op Security.nl