Stichting dient namens tienduizenden ouders schadeclaim in tegen TikTok

Nederlandse ouders van kinderen die de populaire video-app TikTok gebruiken, dienen via Stichting Onderzoek Marktinformatie (SOMI) een schadeclaim in tegen het bedrijf achter die app. De stichting zegt dat een schadevergoeding op kan lopen tot 1,4 miljard euro. De ouders vinden dat de app de veiligheid en de privacy van hun kinderen niet goed beschermt.

Dit artikel is op 2 juni 2021 gepubliceerd op de Volkskrant. 

SOMI meldt ruim 64.000 ouders te vertegenwoordigen. Volgens Cor Wijtvliet, een van de oprichters van de stichting, treden toezichthouders niet op tegen TikTok. Daarom stapt SOMI naar de rechter in Amsterdam. Op woensdag sturen de klagers een dagvaarding naar het bedrijf.

Namens alle minderjarigen die na 25 mei 2018 TikTok hebben gebruikt, wil SOMI nu schade verhalen. ‘TikTok wordt voortdurend verdacht van het verzenden van gebruikersgegevens naar servers in China’, aldus SOMI op haar website, waar de rechtszaak wordt aangekondigd. ‘Daarnaast hebben experts beveiligingsmankementen aangetroffen in de TikTok-app zelf, waardoor hackers toegang kunnen krijgen tot gebruikersinformatie.’

Volgens SOMI verzamelt TikTok gegevens van kinderen, zodat ze gericht reclames te zien krijgen, zonder dat daar op de juiste manier toestemming voor is gevraagd. Bovendien zou TikTok veel meer gegevens verzamelen dan nodig. Verder zegt SOMI dat TikTok te weinig doet om kinderen te beschermen. In het buitenland zijn volgens de stichting meerdere kinderen overleden door zogeheten challenges, waarbij gebruikers elkaar aansporen om gevaarlijke dingen te doen om ze te kunnen filmen en delen.

Het bedrijf werd in april van dit jaar in het Verenigd Koninkrijk om vergelijkbare redenen voor de rechter gedaagd. Die aanklacht werd ingediend door voormalig kindercommissaris Anne Longfield namens kinderen in het Verenigd Koninkrijk en Europa.

TikTok heeft eerder laten weten dat het de veiligheid van jonge gebruikers erg belangrijk vindt. Zo zegt het bedrijf dat accounts van gebruikers tussen de 13 en 15 jaar standaard op privé worden gezet. Onbekenden kunnen hun video’s niet automatisch zien. Moderators weren daarnaast ongepaste video’s en gebruikers kunnen aanstootgevend materiaal rapporteren.

Wereldwijd heeft TikTok naar eigen zeggen meer dan een miljard gebruikers.

Bewustwordingscampagne

Uit onderzoek van onderzoeksbureau Kien, dat werd uitgevoerd in opdracht van kinderrechtenorganisatie Terre des Hommes, blijkt dat 56 procent van de ouder zich zorgen maakt over de online veiligheid van hun kind. Veel van die zorgen spitsen zich toe op TikTok, komt naar voren uit antwoorden van 1000 ouders die kinderen hebben in de leeftijdscategorie 8-17 jaar oud. Ouders zijn vooral bezorgd over vreemden die hun kind benaderen en lastigvallen, proberen op te lichten, of seksueel getint materiaal sturen.

Volgens ruim een op de vier ouders (28 procent) vertelt hun kind wel eens over een vervelende situatie die hij of zij op internet heeft meegemaakt. Terre des Hommes start deze week met een bewustwordingscampagne over online veiligheid, zegt projectmanager onderzoek Jasper Iking van de organisatie tegen Trouw. Driekwart van de kinderen zegt nooit iets over een vervelend voorval online, aldus Iking. ‘chaamte en angst zijn daarvoor de belangrijkste redenen.’

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) startte vorig jaar een onderzoek naar de privacy van TikTok-gebruikers. De resultaten hiervan zijn nog niet bekendgemaakt.

Lees het volledige artikel: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/stichting-dient-namens-tienduizenden-ouders-schadeclaim-in-tegen-tiktok~bcd76309/