Verklaring van SOMI met betrekking tot de boete van € 750.000 van de AP aan TikTok

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft videoapp TikTok een boete van 750.000 euro opgelegd wegens het schenden van de privacy van jonge kinderen. De informatie die de Nederlandse gebruikers – veelal jonge kinderen – van TikTok kregen bij het installeren en gebruiken van de app, was in het Engels en daardoor niet goed te begrijpen. Door de privacyverklaring niet in het Nederlands aan te bieden legde TikTok onvoldoende uit hoe de app persoonsgegevens verzamelt, verwerkt en verder gebruikt. Dat is in strijd met de privacywetgeving, waar het uitgangspunt is dat altijd duidelijk moet zijn wat er met je persoonsgegevens gebeurt.

Verklaring van SOMI met betrekking tot de boete van € 750.000 van de AP aan TikTok

Als reactie op het bericht van de AP van 22 juli over de TikTok-boete voor het schenden van de privacy van kinderen in Nederland. SOMI respecteert de inspanningen van de AP om TikTok verantwoordelijk te houden voor hun onrechtmatige actie, maar we zijn er niet van overtuigd dat deze boete voldoende is om de privacyschending van TikTok te stoppen en Nederlandse kinderen te beschermen tegen de schade op het platform.

De AP beboet TikTok voor het niet hebben van het privacybeleid in de Nederlandse taal, dat pas recentelijk in juli 2020 is ingevoerd. De lange lijst met TikTok's huidige privacyschendingen ontbrak echter in de AP-verklaring. Hoe zit het met hun misleidende virtuele valuta, of het feit dat TikTok de gegevens van kinderen onder de 16 jaar zonder ouderlijke toestemming verwerkt? We begrijpen dat de AP hun onderzoek heeft overgedragen aan de Ierse Autoriteit Persoonsgegevens, maar welke stap moeten we nemen om ervoor te zorgen dat kinderen in Nederland veilig zijn?

SOMI zal de strijd voortzetten om ervoor te zorgen dat de slachtoffers rechtmatig worden gecompenseerd voor de geleden schade als ook voor betere hulpmiddelen voor leeftijdsverificatie en ouderlijk toezicht. We feliciteren de AP met het nemen van de volgende stap tegen TikTok voor nu, maar er zijn meer acties nodig om de veiligheid van kinderen op TikTok te waarborgen.